Де знайти безкоштовні ліки

Де знайти безкоштовні ліки

В Україні існує кілька способів отримати ліки від держави безкоштовно або з частковою доплатою. Основні з них такі:

💊 Програма реімбурсації «Доступні ліки», яка передбачає відшкодування вартості ліків для амбулаторного лікування пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим діабетом, розладами психіки, епілепсією та іншими хворобами. Для цього вам потрібно звернутися до свого лікаря, з яким у вас укладена декларація, і отримати електронний рецепт, за яким ви зможете отримати ліки в аптеці з позначкою «Тут є Доступні ліки».

💊 Ліки, які закуповує медичний заклад, який надає вам стаціонарне або амбулаторно-поліклінічне лікування. Ці ліки повинні входити до Національного переліку основних лікарських засобів. Для цього вам потрібно пройти відповідні обстеження, здати аналізи, встановити діагноз і отримати направлення на лікування тим чи іншим препаратом від лікаря.

💊 Ліки, які закуповуються централізовано за заявками департаментів охорони здоров’я. Ці ліки призначені для лікування онкохворих, пацієнтів з гемофілією, хворих на дитячий церебральний параліч, туберкульоз та інші захворювання. Для цього вам потрібно звернутися до спеціалізованого медичного закладу, який має договір з Національною службою здоров’я України.

💊 Місцеві програми забезпечення ліками, які фінансуються з місцевих бюджетів. Ці ліки призначені для пацієнтів з рідкісними захворюваннями та тяжкохворих. Для цього вам потрібно звернутися до місцевого департаменту охорони здоров’я або до свого лікаря за інформацією про наявність та умови таких програм.

Перевірити можна в чат-боті @medpro_ukraine_bot АБО на дашбордах: https://bi.medzakupivli.com/