Фруктоза: корисно чи ні?

Фруктоза: корисно чи ні?

Що корисніше, цукор чи мед? Фруктоза чи глюкоза? Ці питання насправді досить часто виникають у багатьох людей.

Що ж таке фруктоза? Її часто називають «фруктовим цукром», оскільки в основному вона міститься саме в фруктах. За смаком вона в декілька разів солодша за цукор і є найсолодшим природнім вуглеводом. Фруктоза змінює рівень цукру в крові набагато повільніше, ніж глюкоза, і значно меншою мірою впливає на рівень інсуліну. Вона практично не стимулює секрецію інсуліну і може проникати в клітину без його участі. І якщо глюкоза стимулює гормон ситості, фруктоза цього не робить, а згідно діє прямо навпаки, часом сприяючи переїданням.

З часом надмірне споживання може спричинити перетворення фруктози в жир, після чого може з’явитися ожиріння печінки та жир навколо основних органів. Цей стан може спровокувати резистентність до інсуліну та діабет 2 типу.

Виникає логічне запитання, якщо фруктоза викликає голод і може призвести до резистентності до інсуліну, чи варто її взагалі споживати? Так. Але не всю і не завжди. Природними й максимально безпечними джерелами фруктози є фрукти й овочі.

Щодо фруктози в якості добавки ситуація інакша. Так як вона солодша за глюкозу, менша кількість грамів робить продукт солодшим, а тому й кількість калорій у готовому продукті менша. Однак у чисту енергію в організмі вона не перетвориться, тому питання резонності такої підміни в продуктах залежить від вашої мети. Приміром, для людей із діабетом 1 типу, котрі живуть на замісній інсулінотерапії, продукти на фруктозі будуть досить непоганою альтернативою , зменшуючи загальну кількість вуглеводів у страві. Якщо ж мета ефективно схуднути, спожиті калорії, хоч і в меншій кількості, не підуть в чисту енергію, як би це зробила глюкоза.

☂️Первинка – медицини нова сторінка