Як НСЗУ платить медичним закладам?

Як НСЗУ платить медичним закладам?

Скільки держава платить за декларацію? 🤔

НСЗУ – це Національна служба здоров’я України, яка фінансує медичні послуги за Програмою медичних гарантій – гарантовані державою медичні послуги. Саме ця організація щорічно заключає різні види договорів з медичними закладами, щоб вони могли надавати безоплатну медичну допомогу українцям. Договори бувають різні, загалом 38 видів, і всі вони відповідають якомусь виду допомоги, і оплачуються за різними принципами: за особу, за послугу, за випадок лікування, за фіксовану ставку (незалежно від кількості послуг), тощо.

Найбільш поширений договір з НСЗУ на первинну медичну допомогу. Він оплачується щомісячно на особу, яка заключила декларацію. Оплата за пацієнта залежить від вікової групи. Так, наприклад, у 2024 році ЗА МІСЯЦЬ заклад отримує за декларацію:
💜 із дитиною віком 0-5 років 161,6 грн/міс (до податків)
💜 із дитиною віком 6-17 років – 81,94 грн/місяць (до податків),
💛 із дорослим віком 18-39 років – 40,4 грн/місяць (до податків),
💛 із дорослим віком 40-64 роки – 56,4 грн/місяць (до податків),
💛 із дорослим віком 65-100 років – 85,2 грн/місяць (до податків).

Це загальна оплата за роботу за напрямком медичної допомоги, тобто за послуги лікарів, медсестер та молодших медсестер, адміністраторів та контакт-центру. У випадку передекларування пацієнта, декларація автоматично розвивається з попереднім лікарем, і наступного місяця оплата надійде вже новому закладу чи лікареві.

До договору про первинну медичну допомогу входять:
– консультації сімейного лікаря, чи педіатра, чи терапевта;
– щеплення вакцинами, які надає держава (за наявності згідно з розподілом безкоштовних вакцин);
– оформлення за рішенням лікаря документів: довідок, лікарняних, направлень до лікарів вузького профілю, на дослідження та діагностику, а також на МСЕК; рецептів, зокрема за програмою «Доступні ліки»;
– за рішенням і направленням  сімейного лікаря: загальний аналіз крові та сечі, аналіз крові на холостерин,  швидкі тести на гепатити В та С, на ВІЛ/СНІД, вагітність, тропонін та COVID-19; ЕКГ, спірографія, вимірювання гостроти зору, ваги, зросту; якщо ці дослідження чи діагностика необхідні за рішенням лікаря поліклініки чи лікарні, то направлення і/чи надання цих послуг мають забезпечувати саме ці лікарі та їх заклади в обсязі передбаченому їхніми договорами з НСЗУ.

Дізнатись про обсяги допомоги для різних видів договорів можна у документах, які називаються «Специфікації та умови закупівлі» на сайті НСЗУ: https://contracting.nszu.gov.ua/kontraktuvannya/kontraktuvannya-2024-1699952970/vimogi-pmg-2024.

Будьте здоровими!
З турботою, ваша Первинка ☂️