Як підготуватися до колоно- та гастроскопії?

Як підготуватися до колоно- та гастроскопії?

Колоноскопія та гастроскопія є важливим елементом профілактики та діагностики захворювань шлунково-кишкового тракту. Ці процедури можуть бути досить неприємними, але правильна підготовка може зменшити дискомфорт та забезпечити якісний результат.

👉🏻 Підготовка до гастроскопії включає декілька етапів. Перш за все, необхідно дотримуватися дієти, яка полягає у відмові від їжі та рідини за 8 годин до процедури. Також не приймайте алкогольні напоїв, не паліть та не жуйте жувальну гумку.
Крім того, після процедури не рекомендується вживати що-небудь протягом як мінімум двох годин, тому що подразнені горло і стравохід можуть викликати сильний біль.

👉🏻 Підготовка до колоноскопії потребує певної дієти, а саме за три дні: виключити каші, мак, ягоди, овочі, фрукти, зелень, бобові, гриби, насіння, зерна, горіхи, чорний хліб, молоко, ковбасні вироби, жирне м’ясо, вживання олії з послаблюючою метою.
Також ця процедура вимагає повного очищення товстої кишки. Аби ця процедура не була фізично та емоційно обтяжливою та дискомфортною для людини, таке очищення варто робити сучасним способом – за допомогою спеціальних препаратів (Ізіклін (4 л рідини) чи Ендофальк (3 л рідини)).
У день дослідження дозволена тільки рідка прозора їжа (фільтрований бульйон, кисіль і освітлені соки без м’якоті, крім соків червоного та фіолетового кольорів, негазовані напої, чай). Останній прийом їжі відбувається в день перед процедурою о 16:00.

Крім цього, перед процедурами важливо повідомити лікаря про ліки, які ви приймаєте. Хоча підготовка до цих процедур може здатися не зовсім комфортною, важливо памʼятати, що погана підготовка до цих процедур може призвести до того, що процедура стане більш болісною та незручною, або що результати будуть неточними.

Обмеження щодо прийомів медичних препаратів перед дослідженням:

• Препарати заліза для лікування анемії припинити приймати за 2-3 доби до дослідження.
• Пацієнту, що приймає препарати для нормалізації артеріального тиску, серцевого ритму, потрібно їх прийняти не пізніше ніж за 2 год до початку прийому препаратів для підготовки кишечника (Фортранс, Ізіклін, Ендофальк) та відновити прийом через 1 год після закінчення прийому препаратів для підготовки кишечника.
• Пацієнту, що приймає протидіабетичні засоби, відновити прийом при відновленні харчування після дослідження. Вранці перед дослідженням випити чай з цукром або медом.
• Пацієнтам, що приймають препарати які розріджують кров або впливають на згортання крові (аспірин, антикоагулянти) необхідно попередити про це лікаря — ендоскопіста.
• Якщо планується дослідження під наркозом пацієнту не рекомендується в цей день сідати за руль автомобіля.

Як правильно приймати ліки для підготовки до колоноскопії:

  • Діагнол  (1 упаковка містить 4 – пакета) 
  1. Початок процедури  8.00-9.00   Початок прийому препарату напередодні  з  17.00 –перші 3 літра розчину,  7.00 ранку останній 1 літр розчину. 
  2. Початок процедури: 14.00-15.00. Початок прийому препарату: 10.00 – 11.00. Розчинити 1 пакет у 1 літрі води ( 4 пакети = 4 літри розчину). Приймати по 1 склянці (250мл) за 15хв. Тобто 1 літр розчину за 1 годину. 
  • Фортранс  (1 упаковка містить 4 – пакета) 
  1. Початок процедури  8.00-9.00. Початок прийому препарату напередодні  з  17.00 –перші 3 літра розчину,  7.00 ранку останній 1 літр розчину. 
  2. Початок процедури: 14.00-15.00.Початок прийому препарату: 10.00 – 11.00. Розчинити 1 пакет у 1 літрі води (4 пакети = 4 літри розчину). Приймати по 1 склянці (250мл) за 15хв. Тобто 1 літр розчину за 1 годину.

📍 Для детальної інформації звертайтесь по телефону 068 037 0990 або пишіть у Телеграм.

☂️ Первинка – медицини нова сторінка!