Які дії, якщо вкусила безпритульна тварина

Які дії, якщо вкусила безпритульна тварина

🦊 Як діяти, якщо вас покусала безпритульна тварина?

Ось кілька важливих кроків:

1️⃣ Обробіть місце укусу: Ретельно (щонайменше 10 хвилин) промийте місце ураження водою з милом. Потім накладіть стерильну пов’язку.

2️⃣ Зверніться до лікаря: негайно зверніться до ЛІКАРЯ-ТРАВМАТОЛОГА або ЛІКАРЯ-ХІРУРГА медичного закладу, який надає антирабічну допомогу амбулаторно чи у стаціонарі. Такі заклади визначені у кожній області, і медична допомога є безоплатною для всіх.

3️⃣ Ідентифікація тварини: Якщо можливо, запам’ятайте вид тварини, яка вас покусала. Якщо це дика або безпритульна тварина, спробуйте ізолювати її. Якщо це домашня тварина, зверніть увагу на її стан.

4️⃣ Огляд місця укусу: Лікар огляне місце укусу, оцінить ситуацію та обсяг антирабічної допомоги. Навіть потрапляння слини тварини на пошкоджені шкірні покриви може бути показанням до початку лікування.

5️⃣ Антирабічні щеплення: Антирабічні щеплення запобігають виникненню захворювання сказом у 96–99% випадків. Починайте щеплення негайно після укусу, незалежно від того, чи це домашня чи дика тварина.

❗Завжди важливо швидко реагувати в таких ситуаціях і обов’язково отримати медичну допомогу, щоб уникнути серйозних наслідків.

💉🐾Бережіть себе та своє здоров’я!

☂️ Первинка – медицини нова сторінка!